Eller: Der er altid en osteoplevelse rundt om hjørnet.
Pludselig huggede min søde mand bremserne i, og bilen holdt stille. Vi var på forlænget weekend i Andalusien, og nu holdt vi altså helt stille på en lille bjergvej, omringet af oliventræer og bjergskråninger. Så fik jeg øje på årsagen: Et rustent skilt med ordene ‘Quesería Cortijo Júrtiga’, en pil og 4 km. Selvfølgelig måtte vi se, hvad de kunne på sådan et lille sydspansk mejeri.
Efter fire kilometer på grusvej kom vi frem. Kølig bjergluft og stilhed ramte os, da vi trådte ud af bilen. En hund gøede, og en motor dunkede i det fjerne. Der lå flere bygninger, og over en dør fandt vi skiltet til ostebutikken.
Velkommen til osteriet
Julia åbnede døren til den lille butik. Hun fortalte, at vi var kommet til et gårdmejeri, der laver gedeost af upasteuriseret mælk fra egne geder efter traditionelle opskrifter (fx håndhælter de osten og tørsalter den i hånden). De laver requesón, som er Spaniens svar på ricotta, og faste oste lagret i 60 dage. Disse lagres naturel eller med sort peber, timian, rosmarin, paprika eller i olivenolie.
Over en smagsprøve fortalte hun videre, at gården har været i familiens eje i mange år, og at de altid har haft et par geder og lavet ost til eget forbrug. For 6-7 år siden var de begyndt at lave ost til at sælge, og det er vokset år for år. Det er Julia selv, der hver dag kl. 7 om morgenen står i mejeriet og tryller mælk om til ost.
Gedens cyklus
Familien har 1400 geder af den lokale race ’granadino-murciano’, som er en udbredt malkegederace i Spanien. Deres geder giver mælk i 5-6 måneder om året, før det næste gedekid kommer. For at have mælk året rundt sørger de for at køre parallelle cyklusser for gederne. De bliver malket to gange om dagen, og giver ca. 1½-2 liter mælk pr. malkning. Det giver mellem 500 og 600 liter mælk årligt.
Hver dag bliver gederne taget ud for at finde føde. To hyrder driver dem rundt i bjergdalen mellem korkegetræer og oliventræer, før de sidst på eftermiddagen igen vender hjem til stalden og malkningen. Det kan godt være, at osten ikke bærer et økologimærke, men det kunne den lige så godt.
Ost og peber
Vi købte naturligvis flere oste med hjem. Kombinationen af den lidt friske og syrlige gedeost med sort peber var spændende.
Vil du også smage osten og se mejeriet?
Er du i Andalusien, kan du også finde frem til det lille gårdmejeri nede ad grusvejen. Se her, hvordan du finder frem.
Du kan læse mere om gårdmejeriet her.
Indlægget Spansk gedeost med peber blev vist første gang den Ostesnak.